Min oppsummering fra SXSW: F#^k Technology. Long Live The Storytelling

I forrige uke kom jeg hjem fra fantastiske dager på Interactive-festivalen South by Southwest (SXSW) i Austin, Texas. Konferansen er mega-svær. Den største i verden. Nesten 25 000 deltagere fra hele kloden som i hovedsak står og går i kø fra det ene foredraget/workshop’en til det andre. Men det er verdt hvert eneste minutt i kø – hvis du velger riktig foredrag – og er du heldig, dukker det opp en og annen kjendis (vel, de er kjendiser for oss som liker kommunikasjon, teknologi og sosiale medier) – og de mest ivrige av oss sørger for å bli fotografert sammen med kjendisen (og vi deler deretter villig på Instagram, Twitter og Facebook).

Så hva sitter jeg igjen med rent faglig?

Jeg har brukt de siste dagene på å fordøye inntrykkene. Lese gjennom alle notatene mine (skal legge dem ut på bloggen etter hvert), skanne gjennom andre deltakeres bloggposter fra SXSW, se et og annet filmklipp på YouTube fra festivalen (sykt masse videoklipp fra konferansen) osv . Hva har jeg så lært som jeg kan bruke i min sosiale kommunikasjonshverdag? Hvordan kan jeg oppsummere inntrykkene? 

Vel, først og fremst: La for guds skyld teknologi være teknologi. Det er lett å gå seg vill i alle de nye kuule, hippe greiene som Path, Pinterest, ambient social networking som Highlight, mobilen som lommebok (NFC), collaborative consumption som Air bnb, Generasjon Connected, visualisering av data, demokratisering av mediene, sosialt konsum osv. Når det kommer til stykket (uansett teknologi), er det historien (storytellingen) som avgjør om du lykkes eller ikke – og selvfølgelig i hvilken kontekst den fortelles. Jeg tør å påstå at dette avgjør alt i interaksjonen med kundene, tilhengerne, fans eller hva du har. Uten de gode, engasjerende historiefortellingen er du ingenting. Ingenting.

 

Du lar deg engasjere i historier som rører ved deg – som er relevante. Storytelling kan være så vanskelig at mange bedrifter snubler – fordi de ikke forstår en grunnleggende ting: Folk er som oftest ikke interessert i bedriften din, men i temaer, saker og historier (som kan være relaterte til virksomheten din) som må oppleves relevante og engasjerende av målgruppen(e) din(e). Så enkelt å si, men mye vanskeligere å få til i praksis.
Du finner storytelling i alt
Fuck Technology (unnskyld uttrykket) – leve historiefortellingen – er nok essensen i det jeg opplevde på SXSW. Kanskje ikke så hipt og nytt, men helt avgjørende  for mange bedrifter. Storytelling er alt – og du finner det igjen i alt: tjeneste- og produktdesign, visuell kommunikasjon, musikk og band, lokasjonstjenester, tall og data, film osv. Så hvis dette er riktig, er bare teknologi en basisting. Og ikke noe mer enn det. Sorry 🙂 

Her er en oversikt over alle foredragene jeg var på.
Andre nordmenn som skriver om SXSW:
Gambit bloggenFredrik JohnsenSindre HolmeErik EskedalMarianne Otterdahl-Møller og Thomas Olsson.

 

Og en liten ting til slutt: Gøy å se at mange av foredragsholderne snakket om at fremtiden er mobil, visuell og sosial ( akkurat som jeg har messet om i mine foredrag den siste tiden). Artig 🙂

 

Andre lenker: