Apple Pay: Vil dette forandre måten vi kjøper ting på?

Apples lanserings-event tirsdag kveld var tettpakket med nye produkter og tjenester: iPhone 6, iPhone 6 Plus, Apple Watch og Apple Pay. Det er ingen andre som klarer å lage så mye fuzz, buzz og hype om sine nye produkter som det Apple kan. Det er fantastisk! For et bankhjerte, var det nok mest spenning knyttet til om Apple ville lansere en betalingsløsning eller ikke. Og det kom: Apple Pay – en helt ny betalingsprosess.

Sjefen i Apple, Tom Cook, sa det på denne måten: “Vi ønsker å forandre måten vi kjøper ting på – så elegant og enkelt som bare Apple kan”. Det høres jo så nydelig ut! Men det er mange som har prøvd seg før med NFC-baserte betalingssystemer – og har ikke helt lykkes med det. Nå håper Tom Cook og Apple på å bringe mobil betaling til ut i massemarkedet – til deg og meg.

Hvorfor vil Apple lykkes?
Apple mener at dagens mobile betalingsløsninger ikke fungerer helt fordi dagens leverandører kun tenker på egen forretningsmodell, og ikke kundene. Apple er svingode til å lage gode brukeropplevelser – med brukeren i sentrum – derfor vil de lykkes, mener de selv. Apple elsker denne type utfordringer.

Apple ønsker å lage en digital lommebok, og starter først med betalingsprosessen (payments). Apple Pay skal være enkel, rask, sikker og ivareta personvernet. Kun et pip! Alt kunden trenger å gjøre, er å holde mobilen inntil en betalingsterminal i butikken. Da starter betalingsprosessen, og kunden bekrefter kjøpet ved hjelp av TouchID (fingeravtrykkssensoren).

Dette er Apple Pay – enkelt fortalt:

 • Fungerer på alle de nye iPhonene: 6, 6 Plus og Apple Watch – og foreløpig kun i USA med partnerne AmEx, Visa og MasterCard, og de største bankene i USA som representerer 83 % av kredittkortmarkedet i USA. Løsningen kan allerede brukes i mer enn 220 000 brukersteder som aksepterer NFC.
 • Baseres på NFC (Near-Field Communication), som har blitt en standard for kontaktløs betaling.
 • Bruker Touch ID som sikkerhet.
 • Ny chip i telefonen som kalles “Secure Element” – her lagres alle kortdata kryptert og sikkert. Du kan se alle kortene du har lagt inn i Passport-appen
 • Du kan allerede bruke kredittkortet du har lagret i iTune Store eller legge til et nytt kort ved å ta et bilde av det. Etter godkjennelse legges kortet til i Passport-appen.
 • Kortnummeret lagres ikke og deles ikke. Det lages en “device-only account numbers” som lagres i “Secure Element”. Hver gang du betaler, brukes et engangsbetalingsnummer sammen med en dynamisk sikkerhetskode.
 • Hvis du mister telefonen, kan du bruke “Find my iPhone” og suspendere all betaling fra den stjålne eller mistede telefonen. Du trenger altså ikke å sperre kortet.
 • Apple lagrer ikke hva du har kjøpt, hvor du har kjøpt det eller hvor mye du betalte for det. Handelen er mellom deg, banken og butikken. Butikken ser heller ikke navnet ditt, kortnummeret eller sikkerhetskoden din.
 • Bloomberg melder at Apple vil ta et transaksjonsgebyr (fra bankene) hver gang Apple Pay brukes.
 • Apple Pay skal etterhvert fungere fint som kjøpsløsning i apper – f.eks OpenTabel, Uber, Target, Groupon, Apple Store osv.

Så nå venter vi bare på å få prøvd dette ut i Norge. Kanskje det blir en del av Valyou-initiativet.

6 responses to Apple Pay: Vil dette forandre måten vi kjøper ting på?

 1. magnusboe

  Hørte noe snakk om at Apple Pay allerede var en del av Valyuo, men mulig det bare var preik.

  Men når kommer retina scan -betaling? 😀

 2. magnusboe  Nei, foreløpig ikke – hvis jeg har forstått det riktig. Apple Pay benytter seg av NFC, samme teknologi som Valyou. Men det Apple Pay er foreløpig kun for det amerikanske markedet. Valyou har kommentert nyheten her: http://kampanje.com/medier/september-2014/mener-apple-har-somlet/

 3. MariusHuseby

  Hva tror dere om tid? Ser dere blir neste etter dnb på valyou. Kanskje Apple til slutt blir en bank?!

 4. MariusHuseby Ja, SpareBank 1 er også med på Valyou 🙂 

  Skal ikke se bortifra at Apple har ambisjoner om å bli en bank etter hvert. De sier selv at mobile betalinger er første steg mot en digital lommebok. Blir spennende fremover 🙂

 5. vicbarrera

  Bra innlegg Christian. Google og Apple er flinke til å skape byttekostnader for konsumentene, og det er bankene og :). Dette blir The ultimate Share-of-wallet. Spennende å følge med.

Comments are closed.