Hvordan bli en bedre foredragsholder?

Du har sikkert kjent på nervøsiteten i kroppen rett før du skal på scenen. Hodet er fullt av tanker som svirrer endeløst rundt; Har jeg husket på alt? Hvem er egentlig folkene i salen? Hva om jeg glemmer noe? Tenk om jeg sier noe feil? Åhh… jeg er tørr i munnen! Hvor er vannet?

Nervøs hver eneste gang
I fjor hadde jeg gleden av å holde over 40 foredrag –  og var like nervøs hver eneste gang. Men jeg liker jeg å gjøre det. Det gir meg masse energi og det er en anledning til å møte mange flinke folk. I tillegg får jeg oppleve mange flinke foredragsholdere som jeg lærer masse av.

Av og til så får jeg spørsmål om hvilke tips jeg har til hvordan man kan bli en bedre foredragsholder. Jeg er ikke noen ekspert. Langt ifra. Jeg har egentlig ikke peiling. Et googlesøk gir deg tusenvis av råd, både gode og dårlige. Hva skal du tro på?

Ingen trylledrikk
Jeg tror ikke det finnes en trylledrikk som gjør deg til en bedre foredragsholder. Det er hardt arbeid og trening. Du må stille forberedt, sjekke ut hvem du skal snakke for og by på deg selv. Det siste er kanskje det viktigste. Alle foredragsholdere er forskjellige. Du er best når du er deg selv. Din oppgave er å skape gode opplevelser i salen. Latter kobler folk sammen.

Er svaret i en Hollywood-innpakket podcast?
I helgen kom jeg over en bra podcast hvor retorikeren Elaine Eksvärd ble intervjuet av Alexander Pärleros (Framgångspodden). Hvis du ser bort i fra Hollywood-innpakningen på denne podcasten, så ble det en ganske bra samtale om stort og smått.

På spørsmålet om hvordan man kan bli flinkere til å holde foredrag og presentasjoner, så svarte Elaine Eksvärd at du må fokusere på hvilke reaksjoner du må skape hos mottakeren, altså ditt publikum. Det er virkelig en nydelig måte å se dette på – og det er så riktig. Hun mener det er tre reaksjoner du må streve etter:

  1. Skape en «WOW-effekt» gjennom underholdning, historier og opplevelser der og da.
  2. «Å faen, det visste jeg ikke». By på noe folk ikke vet. Det er dette de forteller videre.
  3. «Ah, akkurat ja». Gjenkjenning. Fortell noe folk kan kjenne seg igjen i.

Så enkelt, men samtidig så vanskelig. Da er det bare å trene 🙂

Her kan du lytte til podcast’en:

Mitt store øyeblikk i 2015 var denne Twitter-meldingen:

Katrine_on_Twitter___Megakult_at__chrisbros_fikk_han_ved_siden_av_meg_til_å_le_og_gråte_i_et_og_samme_foredrag__contentcamp15_