Augmented reality AR

Paypal, vin, Webdagene 2017 og Alexa

Her kommer en ny oppsummering av hva som har skjedd innenfor digitalisering, kommunikasjon, sosiale medier og innovasjon den siste uken – sett med mine øyne. Enjoy 🙂 

Paypal med vennebetaling på Facebook Messenger
Denne måtte jo komme. Ved hjelp av en robot på Messenger kan brukerne enten be om penger fra en venn eller sende penger. Messenger har 1,3 mrd brukere per måned. I Paypal-systemet er det allerede i dag vennebetalinger for 80 mrd dollar. Foreløpig er denne tjenesten kun tilgjengelig i USA. Får håper den kommer til Norge etter hvert. Vipps trenger konkurranse!

AR på vinflaska
Alle snakker om utvidet virkelighet (AR – augmented reality) – og det begynner å bli en del bra cases som viser potensialet for VR-teknologien. En vinprodusent i Australia har lansert en AR-kampanje som omhandler 19 kriminelle engelskmenn som ble dømt til et liv i eksil i Australia. Man holder mobilen over etiketten på flaska – og historien blir levende. Ganske kult. Det kjipe her er at du trenger en app for å kunne oppleve dette. Forhåpentligvis vil AR-tilpasningen på IOS 11 kunne brukes slik at man slipper å laste ned appen.

Amazon, Apple, Microsoft og Google på topp
Cohn & Wolfe’s 2017 Authentic Brand study er nettopp publisert, og det er teknologiselskaper som tar de fem første plassene. Dette er globale tall. Det kommer ikke tall for Norge, men Sverige er med. Her topper Systembolaget, tett fulgt av to apoteker og IKEA. Autensitet (ekthet) blir stadig viktigere for folk når de velger varer og tjenester, skal vi tro Cohn & Wolfe. Her er listen over de 100 merkevarene folk har mest tillit til.

Alexa, create a list!
Stemmestyring og assistenter er kanskje det hotteste innen tech om dagen. Amazons Alexa er størst, i følge Scott Galloway. Alexa har 70 % av markedet – og stadig mer av søkene gjøres med bruk av stemmen (pass på, Google!). Den store forskjellen mellom Google Home og Amazons Alexa er at Amazon  er et eneste stort “kjøpesenter” på nett. Med Alexa kan man bestille varer/tjenester direkte fra – ja, nettopp Amazon.com. Shoppinglister er en “killer-funksjon” på Alexa. Nå får brukerne mulighet til å lage sine egne lister ved hjelp av Alexa.

Snapchat starter filmselskap
Snapchats morselskap Snap og NBC Universal planlegger å etablere et filmselskap sammen for å lage korte serier tilpasset mobilformatet. Snapchat har 173 mill månedlige brukere, og er under hardt press fra Instagram – som kopierer alt det Snapchat gjør (!). Det blir spennende å se om dette kan få fart på Snapchat. I tillegg annonserte Snap Inc. at de har inngått en avtale med Discovery (Eurosport) om å vise innhold fra OL i PyeongChang 2018.

Også har vi kaloritelleren som Google måtte fjerne fra Google Maps. Det ble et folkeopprør.

Microsoft bygger hytter i tretoppene
…og håper at dette skal øke kreativiteten i selskapet. Møterommene/kontorene i tretoppene skal også bidra til lykkeligere ansatte og skape fokus. Dette er i og for seg ikke noe nytt, det er mange selskaper som skaper rom og arbeidsplasser som er hyggelig og inspirerende å jobbe i. Men det er første gang jeg leser om at kontorer flyttes opp i tretoppene. Vi får håpe at litt fuglekvitter og luft bidrar til at Microsoft lykkes i kampen mot Google, Apple, Amazon og Facebook. Vi trenger litt heftig konkurranse 🙂

Det beste fra Webdagene 2017 – Kristin Magnussen – Hverdagen til kidsa. Hva kan vi lære?
Denne uken ble Webdagene 2017 avholdt i Oslo Spektrum. Dette må ha vært en av de beste Webdagene ever! Mange gode foredrag. Nyttige temaer. Jeg var ikke der i år, men en del kolleger deltok. Jeg fulgte av og til med på strømmingen fra konferansen, og jeg må si at jeg var nok mest imponert over 15-åringen Kristin Magnussen. Vanvittig bra! Du bør hennes foredrag! Resten av foredragene finner du her.

Og litt Facebook-nytt
Nå ruller Facebook ut en ny utforsker-feed (Explorer) – i tillegg til din vanlige nyhetsfeed. De skriver selv; “…a complementary feed of popular articles, videos and photos, automatically customized for each person based on content that might be interesting to them.” Du finner den både på desktop og i mobilappen. Også kjøper Facebook de amerikanske rettighetene til NRK suksessen Skam. Den skal vises neste år på Facebooks egen TV-plattform Facebook Watch. Så da er innholdskampen i gang. Det er mange om beinet…

Oppdatering: Kampanje melder om at Facebook eksperimenterer med å legge alle ikke-betalte innlegg fra virksomhetssider inn under en ny fane “Facebook Explorer”. Testen foregår i Slovakia, Sri Lanka, Serbia, Bolivia, Guatemala og Kambodsja – og kan ha dramatiske konsekvenser for den organiske rekkevidden på innleggene fra bedriftssidene. Her er kilden.

Facebook sier i en kommentar til the Guardian at de ikke har planer om å rulle dette ut globalt….foreløpig hvert fall :O Og her kommer bekreftelsen!