Internett, sosiale medier og demokrati

Her er oppsummeringen av de viktigste sakene innenfor kommunikasjon, sosiale medier og digitalisering.

Internett ødelegger demokratiet 

Sue Gardner, tidligere leder av Wikimedia Foundation, snakker i dette videoklippet om hvordan internett (og sosiale medier) ødelegger demokratiet. Det er særlig tre drivere:

  1. De tradisjonelle mediene er svakere enn noen gang. Mediene sliter med forretningsmodellene og inntektene. Det er Facebook og Google som stikker av med annonsekronene, og det blir bare smuler igjen til de tradisjonelle mediene. Den fjerde statsmakt forvitrer.
  2. Digitaliseringen og persondataene våre muliggjør målrettet annonsering og annet innhold tilpasset spesifikke målgrupper (ref. Cambridge Analytica og Trump-kampanjen). Nyheter (også falske nyheter) finner oss – og blir vi sinte eller opprørte, ja så deler vi sakene – uansett om de er falske eller ei.
  3. Det er et stort oppsving av hyper-partiske nettsteder/medier (drevet frem av sosiale medier). Bare de siste årene har det dukket opp 187 slike nettsteder i USA.

Så hva kan gjøres? Sue Gardner har flere forslag. Hun mener blant annet at Facebook og Google må skattelegges hardere, og vi må ha tilgang på gode nyhetskilder, gjerne gjennom medier som er finansiert av fellesskapet, som NRK her hjemme.

En annen ting: Facebook har blitt sterkt kritisert for at de ikke gjør nok for å fjerne falske nyheter på deres plattform. Det kan hende at de siste endringen de har gjort med algoritmene er et svar på dette. De ønsker at vi skal få mer innhold fra venner og bekjente, og mindre innhold fra merkevarer og medier. Så færre nyheter på Facebook, betyr vel også at de sakte fjerner problemet som de har blitt kritisert for, nemlig falske nyheter 🙈

Twitter med ny delingsknapp

Kommer Instagram med videosamtaler?

Andre småsaker: