Hva deler folk på Facebook, og hvorfor?

Jobber du med Facebook-sider, har du sikkert hørt om social media guruen Paul Adams. Han jobber som Social technology researcher i Facebook, og har to bøker på samvittigheten – Social Circle og Grouped: How Small Groups of Friends Are the Key to Influence on the Social Web.

Den siste tiden har Paul holdt en rekke foredrag om temaer fra den siste boken, Grouped. Her om dagen kom jeg over et webinar på 30 min med Paul Adams hvor han snakker om hva folk deler og hvorfor. Veldig interessant, og han gir et spark til alle dere der ute som er helt besatte av å ha fancy apper installert på Facebook-siden. Det er stort sett bare tull! Som musikk i mine ører ☺ Fokuser på samtalene.

En oppsummering
Hvis du ikke orker å se hele webinaret, så har jeg laget en oppsummering (men egentlig mest for min egen del). Håper det kan være til nytte for andre også.

Deling er ikke naturlig for oss
Paul Adams mener at “deling” ikke er naturlig for oss – vi deler ikke, men vi snakker om ting som opptar oss. På Facebook er “liker”, “kommenterer” og “deler” verktøy for å kunne snakke online. Så når vi som privatpersoner snakker online, ja da bør vel også organisasjoner og bedrifter også fokusere på å snakke (?).

Hvorfor snakker vi?

 1. We talk to make life easier. Derfor vil vi gjerne ha anbefalinger fra andre – også merkevarer.
 2. We talk to build relationships. Vi bygger sosiale relasjoner som signaliserer hvem vi er. “Liking is about relationships, not content”. Utfordringen for merkevarene er å finne noe som binder folk sammen. Fokuser på mange små interaksjoner over tid, og gjør det kort og enkelt. Short is sweet.
 3. We talk to help others. Dette er kundeservice og produktutvikling. Stiller du spørsmål, svarer folk (oh yeah!). Og la folk hjelpe hverandre.
 4. We talk to craft our identity. Det vi gjør online bygger egen identitet. All dialog er i grunn og bunn Reputation Management.

Hvordan snakker folk?

 1. We talk by listening and responding. Oi! Mange merkevarer sliter her. Samtaler online tar tid og krever at du lytter, svarer, lytter, svarer…(derfor har vi en regel der jeg jobber at vi skal svare alle som bruker tid på oss – uansett om f.eks kommentaren er positiv eller negative).
 2. We talk through many lightweight interactions. Det er slik samtaler og interaksjoner er. Ikke lange utredninger og masse ord. Short is sweet. Bruk få ord. Fortell litt om gangen – ikke alt fra A til Å ☺ (sorry DNB) ☺

Hvem snakker folk med?

 1. We talk most often with the people we’re closest to: Det er faktisk veldig få. De fleste har 4 til 6 ulike grupper med venner (hver gruppe har mindre enn ti medlemmer). Disse gruppene er vi mest følelsesmessig knyttet til, og det er disse vi er mest påvirket av også.
 2. We talk most often to people like ourselves: Lager du godt innhold for meg, så lager du godt innhold for mine venner også – rett og slett fordi vi er like, og det er slik innhold går viralt (spres).

Hva snakker folk om?

 1. Personlige erfaringer
 2. Andre mennesker – og det er faktisk mest nøytralt eller positivt, minst negativt.
 3. Hva som er rundt oss i hverdagen.
 4. Vi snakker om “følelser”, ikke fakta.

De to første kategoriene utgjør nesten 70 % av det vi snakker om. Noe å tenke på ☺

Så da blir knusten å anvende dette i ditt eget Facebook-arbeid. Hva fungerer for din merkevare?

Watch live streaming video from fbmarketingtalks at livestream.com