Den Uber-følelsen

Har du kjent på Uber-følelsen? Det har virkelig jeg gjort. Det skjedde i forrige uke i San Francisco. Uber føles nesten magisk.

Forrige uke var jeg på studietur til San Francisco. Selskaper som Google, Umpqua Bank, Accenture, Fjord, Innovasjon Norge osv. sto på programmet, men det selskapet det ble pratet mest om var Uber.

Uber er verdt 270 mrd kroner
Uber er taxi-utfordreren som i løpet av få år har etablert seg i mange land, og er nå verdsatt til svimlende 270 mrd kroner. Til sammenligning er Telenor verdsatt til 230 mrd kroner, i følge DN. Uber er veldig omdiskutert i mange land. Taxinæringen, media og politikere har kastet seg over nykomlingen. Skandalene har stått i kø den siste tiden.

Deleøkonomien
Det vi kjenner på nå er hvordan den nye deleøkonomien snur opp og ned på de tradisjonelle forretningsmodellene. Vi har i løpet av få år fått tjenester som Spotify, Airbnb og Uber. Felles for disse tjenestene er at de utfordrer etablerte næringer med bruk av teknologi og digitale tjenester. Og folket elsker dem.

Uber airport San FranciscoVi ble hentet på flyplassen i San Francisco av en Uber-sjåfør. Det tok 8-9 minutter fra bestilling til han dukket opp. 

San Francisco Uber

 

Uber ride in San Francisco

Men over til Uber…

Uber-appen ble lansert i San Francisco i 2010. Uber er samkjøring satt i system. Du bestiller en bil via Uber-appen. Nærmeste sjåfør plukker opp bestillingen og henter deg på avtalt sted. På forhånd har du lagt inn hvor du skal, og du vet hva bilturen vil koste. Du vet navnet på sjåføren, hvilken bil han kommer kjørende i, bilnummer og telefonnummeret i tilfellet du trenger å komme i kontakt med han. Rett etter bestilling i appen, så får du en tekstmelding om at bestillingen er bekreftet. Du ser på et kart hvor bilen er og hvor lang tid det tar før han plukker deg opp.

Ingen penger skifter hender fordi du har lagt inn kortinformasjonen din i appen. Når turen er over, blir beløpet belastet kredittkortet ditt. En kvittering med beløp, reisetid og reisevei blir sendt til deg på e-post.

Og etter at reisen er gjort, så må passasjeren gi sjåføren en rating på skala fra 1 til 5. Det samme gjør sjåføren med deg – han gir deg en rating på skala fra 1 til 5. Sjåføren er utrolig service-minded. Får han for lav score, så ryker Uber-lisensen.

Uber er omdiskutert
Man kan mene hva man vil om Uber, men selve brukeropplevelsen er rett og slett magisk. De har virkelig skjønt hvordan digitale tjenester skal lages – og hvordan vi som forbrukere elsker enkle, nyttige og smooth’e (beklager ordet) tjenester som gjør livet bedre. Det er det Uber-følelsen er.

Uber har også kommet til Oslo. Slik kommer du i gang:

 1. Last ned appen fra Apple Store eller Google Play.
 2. Registrer deg.
 3. Bestill bil ved hjelp av appen

Skriv inn kampanjekoden UBEROSLO. Det gir deg 300 kr avslag på den første turen. Kampanjen varer frem til 31.desember.

2 responses to Den Uber-følelsen

 1. Magnus SB

  Jeg var i SF i sommer. Testet vanlig taxi etter å ha vært i über-himmelen i en uke. Jeg skjønner hvorfor konseptet fungerer bra i Statene. 

  Vanlig taxi var som tatt ut av en film – elendig kjøring, dopa sjåfør og gauling og skriking når jeg “bare” tipset 10 %. 

  Men det spørs om det blir populært nok her til lands. Er usikker på om kvalitetskontrasten som kreves for suksess er mulig å få til. 

  Men vi får sjå.

 2. Magnus SB Ja, blir spennende å følge med på Oslo-satsingen. Føreløpig er det kun et par biler, tror jeg.  Jeg hyller først og fremst den digitale løsningen – og at Uber-sjåførene skjønner at de jobber i et serviceyrke 🙂

Comments are closed.