Amazon Key for Prime customers

VG med “Peil”, fem ting folk vil ha, transparens hos Twitter, og Uber med kredittkort

En ny oppsummering av hva som har skjedd innenfor digitalisering, kommunikasjon, sosiale medier og innovasjon den siste uken – sett med mine øyne. Enjoy 🙂

Kommunikasjon: Fem ting “shoppere” vil ha
Det er mye irrelevant kommunikasjon og markedsføring rettet mot forbrukere. McKinsey har sett på hva “shoppere” vil ha (fritt oversatt):

  1. Gi meg relevante anbefalinger om ting jeg ikke har tenkt på sjøl (merverdi)
  2. Snakk med meg når jeg er i “shopping mode” (kontekst)
  3. Minn meg på ting som jeg vil bli påminnet om, og som jeg ikke kan holde styr på sjøl (relevant)
  4. Kjenn meg uansett hvor jeg er (kanal-hukommelse)
  5. Gi meg verdi på en måte som er betydningsfull for meg

NB: Pass på personvernet. Mai neste år kommer nye regler for personvern, GDPR.

Og svaret er….en APP!!
Denne uken kom nyheten om at VG nå skal lansere appen “Peil” for å nå unge med nyheter. Det er mange virksomheter som ikke helt hvordan de skal “fange” kidsa, og VG prøver seg med en egen app for kidsa. De har visst jobbet i lang tid på å løse problemet med at unge ikke leser nyheter. Peil-appen, som navnmessig kan forveksles med appen Peiling fra Forbrukerrådet, er en krysning mellom chatteappen “Quartz” og Snapchat – og de har involvert de unge i utviklingen (yes!).

Når digitalisering diskuteres i styrerom og på ledermøter, så snakkes det gjerne høyt og varmt om at det må lages en app. Jeg tror at svaret som oftest er å IKKE lage en egen app – men heller joine andre økosystemer eller utvikle egne etablerte plattformer. Det er utrolig vanskelig å få målgruppen din til å laste ned enda en app. Det finnes kun få gode eksempler på vellykkede app-lanseringer her i Norge. Men på den annen side, er det en aktør som kan lykkes her, så er det Schibsted. De har penger og store trafikkmaskiner som VG, Finn og lignende. Jeg håper jo at de skal lykkes, men er redd for at dette blir skivebom. Jeg skal følge nøye med i hvert fall 💪

Twitter forteller alt
Twitter melder om at de vil være helt åpne om hvilke annonser (også politiske annonser) om kjøres på plattformen gjennom et såkalt “Advertising Transparency Centre” – også de såkalte “dark ads”. Dette betyr at alle kan se hvilke annonser som er aktive, hvor mye penger som er brukt, tidsperiode, hvem som står bak og detaljer knyttet til målgruppen (alder, kjønn osv) for annonseringen. Dette er tommel opp! Og flere andre plattformer burde følge etter 👍 Og nå skal også Facebook gjøre noe lignende.

Amazon skal levere smarte lås- og kamerasystem
PR-maskinen (!) Amazon er igjen ute med en tech-nyhet. Denne ganger handler det om at de skal tilby et lås- og kamerasystem, såkalte Amazon Key. Med dette systemet kan verdens største nettbutikk levere pakker rett hjem til folk – også når de ikke er hjemme. Kundene kan gi Amazon tilgang til huset/leiligheten ved bruk av et midlertidig passord, og kan sjekke via en app hva som skjer hjemme. Foreløpig skal dette tilbys Prime-kundene. Peter Larsen, sjef for logistikk tech, sier følgende: “This is not an experiment for us. This is a core part of the Amazon shopping experience from this point forward”.

Og nye tall viser nå at Amazon har nesten 50 % av all netthandel i USA. Watch out! Amazon vokser raskt.

Uber tilbyr bankkort
Uber skal sammen med Barclays og VISA tilby kredittkort som skal gi bonus på alt fra flyreiser, restauranter og airbnb til netthandel og hotellovernattinger. Kortet skal kunne bestilles direkte i UBER-appen. Dette betyr tilgang til masse data – som helt sikkert skal brukes til å lage bedre tjenester og skreddersy tilbud. Hva blir det neste?

Ny rapport: Folks medievaner
Denne uken slapp Audience Project en ny rapport om folks medievaner, betalingsvillighet for nettaviser, adblock og hvilken tillit de har til mediene. Seks land er med i undersøkelsen, deriblant Norge. Rapporten viser at sosiale medier blir stadig viktigere som nyhetskilde blant unge. I USA er sosiale medier nå den viktigste nyhetskilden blant 15-25-åringene, mens i Norge er det fortsatt nettavisene som er viktigste kilde til nyheter, med sosiale medier som nummer to.

Når det kommer til tillit til nettavisene, så sier nesten 30 % av de norske respondentene at de stoler mindre eller mye mindre på nettavisene enn for bare et år tilbake.

Her kan du laste ned rapporten: Audience Project Study News Consumption 2017 (PDF).Audience Project Social Media 2017