Reddit Steve Huffmann Web Summit 2017

Senator Al Franken kliner til, Reddit med etterlengtet redesign, Facebook Messenger inn på hjemmesiden, og mobilen ER Internett!

Her er oppsummeringen av ukens viktigste saker innenfor kommunikasjon, sosiale medier og digitalisering.

Senator Al Franken “for President” (!)
Forrige uke smadret senatoren Facebook i en høring i Senatet. Han har virkelig gått i strupen på de største tech-selskapene som Facebook, Google og Amazon. Endelig er det noen som setter fingeren på den “mørke” sidene ved disse selskapene (personvern, skatt, dominerende markedsposisjoner osv). Det er svært få som snakker om det. Politikere vil aller helst sole seg i glansen av disse innovative selskapene – som vår egen statsminister Erna Solberg da Facebook åpnet kontor i Norge.

A handful of companies decide what Americans “see, read and buy”. – Al Franken

Denne artikkelen bør du lese. (Takk til Anette Mellbye for tips)

Og endelig er NIR tilbake
Jeg er storforbruker av podkaster. Listen min er lang. En av mine favoritter har vært NIR eller “Norske informasjonsrådgivere”. Etter nesten ett år pause er gutta bak podkasten tilbake. Hver fredag snakker Sindre Holme, Marius Thorkildsen og Marius Staulen om alt mellom himmel og jord innenfor PR, media og kommunikasjon. Det er en nytelse for øret. De “poker”, slenger med leppa, analyserer og humrer seg gjennom gode temaer. Dette er som balsam for øret. Godt jobba! Og jeg er en fast lytter igjen 🙂

Facebook med “ny” app
Facebook har rebrandet event-appen. Den har fått navnet Facebook Local. Du kan enkelt søke etter ting å gjøre der du bor. Den er koblet opp mot Facebooks database med 70 millioner virksomhets/bedriftssider i tillegg til Facebook-anmeldelser og dine venners check-ins. Wired tror dette kan bidra til å “drepe” Yelp og Foursquare/Swarm – sammen med alt det andre Facebook gjør i forhold mikrobetaling, bestilling av mat osv. Facebook er stedet du planlegger events.

Foreløpig ser det ut til at appen ikke er tilgjengelig i Norge. Så vi får vente i spenning 🙂

Og Reddit får en etterlengtet redesign
Den populære nettstedet, Reddit, ser ut som internett på 90-tallet. Det har ikke skjedd mye på design og brukeropplevelse de siste ti årene, men nå kommer det. Sjefen sjøl, Steve Huffman, snakket om dette under Web Summit 2017 i Lisboa denne uken. Reddit omtales gjerne som “the frontpage on the Internet“. Se videoen nedenfor. Gå rett til klippet: 2:23:30.

Slutt på 24-timers regelen på Instagram Stories
Nå er det mulig å legge ut bilder/video som er eldre enn 24 timer på Instagram Stories. Merk at bilder som er eldre enn 24 timer, får automatisk et dato-klistremerke slik at seerne lett kan se at bildet er “gammelt”.

Dette er kanskje ikke så stor nyhet, men det blir definitivt enklere å lage gode stories 🙂 Spent på hvor lang tid det går før Snapchat tilbyr det samme. Det har jo vært omvendt tidligere – at Instagram kopierer Snapchat – kanskje de nå “bytter roller”. Vi følger med! (PS. Snapchat kommer med en total makeover 5. desember).
Instagram stories camera roll

Nå kan du snart plugge inn Facebooks Messenger på hjemmesiden din
Facebook har nettopp sluppet en betaversjon av Messenger som gjør det mulig å tilby Facebook-chat på hjemmesiden din. Foreløpig er det en lukket testing, men det ser veldig bra ut 🙂 På denne måten kan man også bruke chat-bots fra Messenger. Sjekk filmen:

Google Maps og Søk blir enda bedre
Nå kan du snart få info om hvor lenge du må vente for å få et bord på en restaurant. I dag får du info om når på dagen restauranten er mest “busy”. Les hele saken her.

wait times Google mapsAppen Musical.ly selges 
Kjøperen er Bytedance, som eier nyhetsplattformen Toutiao. I følge svenske Breakit, så håper kjøperne at dette kan hjelpe selskapet med å ekspandere utenfor Kina. Hvem vet? Hvis du ikke vet hva Musical.ly er, så les denne saken.

Og til slutt: Mobilen er internett
Nye tall fra analyseselskapet, Zenith, viser at 70 % av internettbruken vår foregår på mobilen. Og dette vil øke til 80 % innen 2019. Så slutt å snakke om “mobile first”.

What used to be called “mobile internet” is now just the internet.